Hlavní menu:

Bookmark and Share
08.02.2015, autor: J.Szeliga. , kategorie: Pozvánky

Zapal světlo proti obchodu s lidmi.

I v ČR se mohou lidé připojit k prvnímu světovému dni boje proti obchodu s lidmi Tisková zpráva, 3. února 2015
Zapal světlo proti obchodu s lidmi.

 

Celosvětová připomínka nazvaná také 1. Mezinárodním dnem modlitby a reflexe v boji proti obchodu s lidmi chce upozornit na problematiku této formy moderního otroctví.

Navazuje tak na deklaraci, v níž se v prosinci 2014 patnáctka představitelů světových náboženství včetně papeže Františka zavázala, že se zasadí, aby do roku 2020 vymizel fenomén otroctví. Již o rok dříve papež uvedl, že „obchod s lidmi je zločinem proti lidskosti. Musíme spojit síly, abychom osvobodili oběti a zastavili tento stále agresivnější zločin, který ohrožuje – kromě jednotlivců – také základní hodnoty společnosti, mezinárodní bezpečnost a spravedlnost, stejně jako ekonomii, rodinná pouta a samotné sociální soužití“. (12. prosince 2013).

Na webové stránce http://a-light-against-human-trafficking.info naleznou zájemci podněty k přemýšlení nebo modlitbě, stejně jako některé živé příběhy. Symbolicky zde také mohou zapálit svíci na znamení toho, že se připomínky účastní. Česká biskupská konference připravila k akci také facebookovou kampaň.

Hovořit se ženou, která podstoupila násilí, která nemá svobodu, na níž neustále dohlížejí pasáci, znásilněnou, koupenou a prodanou a donucenou k mlčení… a sdílet s ní její pocity, strachy, je něco nepopsatelného. Je to dotýkat se rukama fenoménu obchodu s lidmi,“ uvedla během úterní tiskové konference ve Vatikánu řeholní sestra Valeria Gandiniová, která se na Sicílii věnuje prostitutkám. „Vzpomínám na Lucy, přinucenou osmkrát k potratu. Měla strach, protože viděla krev tekoucí z kohoutku. A komu to mohla říci? Poznala jsem ženy, které zešílely, jako Edith. Ta viděla muže, jak za ní lezli oknem, a křičela o pomoc. Gala zase stále opakovala: Sestro, nikdo nemůže pochopit ten stud a strach, jaký zakouším, když stojím nahá na ulici“.

Jak uvádí Ministerstvo vnitra ČR, podle mezinárodních studií je ročně obchodováno se 700 tisíci až 2 miliony osob, přičemž s 300 až 500 tisíci osobami je každoročně obchodováno v rámci Evropy. Roční zisky jsou odhadovány na 31,6 miliard dolarů, které řadí obchod s lidmi mezi nejvýnosnější formy mezinárodního organizovaného zločinu. Uvedené zisky jsou srovnatelné s příjmy z obchodu s drogami nebo zbraněmi.

Podle poslední Zprávy o stavu obchodování s lidmi v ČR bylo v naší zemi nejvíce obětí evidováno v Praze, dále Libereckém a Královéhradeckém kraji. Nejčastějšími formami zůstávají obchodování s lidmi za účelem sexuálního či pracovního vykořisťování.

Mezinárodní den modlitby a reflexe v boji proti obchodu s lidmi vyhlásila Papežská rada pro pastoraci migrantů, Papežská rada Iustitia et Pax a představitelé řeholníků a řeholnic. Za datum je zvolena památka svaté Josefíny Bakhity, súdánské otrokyně, která se později stala řeholnicí.


Římskokatolická farnost - děkanství u Všech Svatých Litoměřice | Tel.: 411 130 326 | E-mail: farnost.litomerice@gmail.com
© Design, redakční systém: Webdesignum 2010 - 2017