Hlavní menu:

Bookmark and Share
22.02.2011, autor: Lucie Koutová, TS ČBK, kategorie: Pozvánky

Program beatifikace papeže Jana Pavla II

"K účasti na beatifikaci není třeba zakoupit žádné vstupenky ani pozvánky", varuje před podvodníky Prefektura papežského domu.
Program beatifikace papeže Jana Pavla II

 

Přípravná večerní vigilie se bude konat v sobotu 30. dubna 2011 večer od 20.30 do 22.30 hodin v římském Cirku Maximu. Pořádá ji diecéze Řím a předsedat jí bude její generální vikář, kardinál Agostino Vallini. Svatý otec Benedikt XVI. se jí zúčastní prostřednictvím video mostu.

Samotná beatifikační bohoslužba začne na Svatopetrském náměstí v neděli 1. května v 10.00 hodin a předsedat jí bude papež Benedikt XVI.

Hned po skončení mše svaté bude před oltářem Vyznání vystavena rakev s ostatky nového blahoslaveného, které budou věřící moci uctít.

Den na to, v pondělí 2. května, v 10.30 se bude opět na Svatopetrském náměstí konat děkovná bohoslužba. Sloužit ji bude vatikánský státní sekretář, kardinál Tarcisio Bertone.

Rakev s ostatky Jana Pavla II. pak bude bez přítomnosti veřejnosti znovu uložena v kapli svatého Sebastiána v pravé lodi vatikánské baziliky.

Podle kardinála José Saraivy Martinse, bývalého prefekta Kongregace pro svatořečení, se očekává, že do Říma na beatifikaci Jana Pavla II. přijede z celého světa přes 2,5 milionů poutníků.

Obřad beatifikace přiblížil papežský ceremoniář Mons. Guido Marini: "Beatifikační obřad  obsahuje stejné rysy jako všechny takové obřady. Během mše svaté, před okamžikem vyhlášení nového blahoslaveného, si přítomní  poslechnou krátký životopis Jana Pavla II. Papež Benedkt XVI. slavnostně prohlásí nového blahoslaveného a z centrální lodžie baziliky bude spuštěn jeho obraz. Pak relikvii přenesou k uctění. Toto jsou okamžiky obřadu beatifikace, který se koná během eucharistické bohoslužby."

Prefektura Papežského domu také připomíná, že k účasti na beatifikaci není třeba zakoupit žádné vstupenky ani pozvánky, a varuje před podvodníky, kteří se je – především na internetu – pokoušejí prodávat.


Římskokatolická farnost - děkanství u Všech Svatých Litoměřice | Tel.: 411 130 326 | E-mail: farnost.litomerice@gmail.com
© Design, redakční systém: Webdesignum 2010 - 2017