Hlavní menu:

Bookmark and Share
23.04.2016, autor: Miroslav Zimmer, kategorie: Pouť

Pouť ke sv. Vojtěchovi

V sobotu 23.dubna v podvečer – na den sv. Vojtěcha, byla v litoměřickém kostele zasvěceném tomuto světci sloužena poutní mše svatá.

Spolu s děkanem P. Józefem Szeligou ji celebroval kanovník litoměřické kapituly P. Martin Davídek. Ten v homilii připomněl život a odkaz sv. Vojtěcha, který pocházel z rodu Slavníkovců a který se v roce 982 stal po Dětmarovi druhým pražským biskupem. Z této pozice se Vojtěch snažil vymýtit nešvary v tehdejší společnosti, které se neslučovaly s církevním učením, zejména mnohoženství, obchod s otroky a velmi rozšířený alkoholismus. Jeho působení však komplikovala krize českého státu a prohlubující se spory mezi Přemyslovci a Slavníkovci. Vojtěch proto opustil svůj úřad a zemi, druhý odchod krátce před vyvražděním Slavníkovců mu zachránil život. Byl však později zavražděn, když jako misionář působil na území pohanských Prusů. Proto je církví považován za mučedníka.

Od 11. století ho uctíváme i jako druhého patrona české země po svatém Václavovi.

23.04.2016 06:00

Poutní mše ke sv. Vojtěchu 2016

Poutní mše ke sv. Vojtěchu 2016

autor: Mirek Zimmer

 

Římskokatolická farnost - děkanství u Všech Svatých Litoměřice | Tel.: 411 130 326 | E-mail: farnost.litomerice@gmail.com
© Design, redakční systém: Webdesignum 2010 - 2017