Hlavní menu:

Bookmark and Share
21.02.2023, autor: Mirek Zimmer, kategorie: Stalo se

Naše "Pražské Jezulátko" s opravenou korunkou a v novém rouchu

O to první se postarala Dominika Valešková, která roucha pro Jezulátko šije a mění, renovace korunky se ujala restaurátorka užitého umění a papíru Štěpánka Piskláková. Sošku po zmíněných úpravách v pondělí 20.února v závěru večerní mše svaté požehnal P. Józef Szeliga, litoměřický děkan.

„Korunka Jezulátka je z tvrdého papíru potaženého stříbrnou fólií, uvnitř vyztužená zřejmě už plastovými pásky, zřejmě z přelomu 19. a 20. století. Vpředu na jejím pásu je z kamínků vysázen latinský nápis REX, tedy král,“ vysvětlila restaurátorka. Doplnila, že korunka byla hodně zaprášená a chybělo na ní několik původních kamínků. Na internetu se prý některé podařilo dohledat, ale staré foukané už nikoli, takže z míst, kde se nitě a dekor časem rozpadly, některé ubrala a dala je na místa pohledově významnější. A na chybějících místech je pak nahradila novými skleněnými korálky. Pak vše dočistila, aby se korunka leskla.

Oblečky odpovídají liturgickému období. Ten nový je fialový v začínající době postní před Velikonocemi. „Máme zatím celkem čtyři – dva bílé, jeden zelený a teď fialový, Chci ušít ještě červený, ale k tomu jsem se zatím nedostala,“ řekla při převlékání Jezulátka Dominika Valešková.

Kopie Pražského Jezulátka jsou v řadě míst po světě. Stáří té litoměřické není známo. Vedle skříňky, v níž je uložena, je nyní v rámečku modlitba papeže Benedikta XVI., kterou pronesl u originálu Jezulátka v roce 2009 - v kostele Panny Marie Vítězné na pražské Malé Straně:

„…Dopřej všem lidem, aby porozuměli poselství Božího narození a aby pochopili, že jsi přišel darovat celé lidské rodině světlo, radost a pokoj“

, praví se mj. v Benediktově modlitbě.

V roce 1628 věnovala sošku karmelitánům ovdovělá Polyxena z Lobkovic se slovy „Mějte ji v uctivosti a dobře se vám povede“. Pražské Jezulátko je jedním ze symbolů naděje a uctívají jej věřící z celého světa.

 

Římskokatolická farnost - děkanství u Všech Svatých Litoměřice | Tel.: 411 130 326 | E-mail: farnost.litomerice@gmail.com
© Design, redakční systém: Webdesignum 2010 - 2017