Hlavní menu:

Bookmark and Share
13.11.2020, autor: Miloslav Marek, kategorie: Pozvánky

ČERVENÁ STŘEDA

jako výzva z náboženské svobodě

Červená středa - Tisíce památek světa se rozsvítí červeně jako výzva k náboženské svobodě

Ve středu 25. listopadu 2020 si budou lidé po celém světě připomínat všechny, kdo jsou pronásledováni pro své náboženské přesvědčení. Stane se tak v rámci iniciativy Červená středa (#RedWednesday). Vizuálním znakem iniciativy je rozsvícené červené světlo symbolizující krev trpících pro víru. V ČR akci organizuje Česká biskupská konference společně s Ekumenickou radou církví v ČR a Federací židovských obcí v ČR.

Také litoměřická farnost U Všech svatých se k této akci již tradičně připojuje. Přijďte i vy zapálit svíčku na podporu těch, kteří za svou víru trpí. Sejdeme se před děkanským kostelem Všech svatých - od 17.00 do 19.00 hodin je možné zapálit svíčku.
V kostele proběhne od 17.30 hod. modlitba růžence a v 18.00 hod. mše svatá.
V 19.00 bude akce ukončena požehnáním a průvodem světla k morovému sloupu (s rozestupy).

Ve světě se Červená středa (#RedWednesday) připomíná zejména ve Velké Británii, kde tato iniciativa vznikla v roce 2016 z popudu papežské nadace Aid to the Church in Need (ACN International). Z dalších evropských zemí se k iniciativě připojily církve a náboženské společnosti v Německu, Rakousku, Slovensku, Švýcarsku, Nizozemí, Irsku, Portugalsku a Maďarsku. Dále se bude iniciativa konat v USA, Kanadě, Austrálii a na Filipínách.


Červené středě předchází tzv. Červený týden, který začal 20. listopadu a jeho akce se v průběhu týdne konají na čtyřech kontinentech – počínaje Austrálií, kde se rozsvítí sedm katedrál včetně těch v Sydney a Melbourne. Iniciativa vyvrcholí ve středu 27. listopadu, kdy se na připomínku Červené středy připojí také tisíce budov v Londýně, Amsterdamu, Lisabonu, Praze nebo Washingtonu a dalších městech.

Ke stažení: Červená středa 2020, 596 kB


Římskokatolická farnost - děkanství u Všech Svatých Litoměřice | Tel.: 411 130 326 | E-mail: farnost.litomerice@gmail.com
© Design, redakční systém: Webdesignum 2010 - 2017