Hlavní menu:

Bookmark and Share
05.09.2023, autor: Miloslav Marek, kategorie: Obecné

Zrestaurovaná šerpa Kaplíře ze Sulevic

Restaurátorka Vendulka Otavská předala Mons. Janu Baxantovi zrestaurovanou šerpu Zdeňka Kašpara Kaplíře ze Sulevic, 

Jedná se o zdobnou textilii obdélníkového tvaru, která je tvořena ze šesti podélných hedvábných tkanic s jednoduchým technickým vzorem. Mezi ně je vloženo pět pružných pásů utkaných ze zlatých nití.

Na restaurování šerpy přispěli kromě Římskokatolické farnosti Milešov JUDr. V. Elleder, R.D. J. Stříž, Nadační fond Kalich, Mgr. L. Chlupáč a Biskupství litoměřické.

Zdeněk Kašpar hrabě Kaplíř, svobodný pán ze Sulevic (ze Sulejovic) (1611 – 6. října 1686 Vídeň) byl český šlechtic, vojenský velitel a císařský polní maršál. Měl významný podíl při záchraně Vídně při jejím obléhání vojsky Osmanské říše. V obležené Vídni byl předsedou mimořádné vídeňské vlády. Obléhání Vídně skončilo bitvou na Kahlenbergu 12. září 1683 a porážkou muslimů. Za záchranu Vídně byl 21. září 1683 povýšen císařem Leopoldem do hodnosti polního maršála. Jeho insignie polního maršála – šerpa a maršálská hůl – jsou uloženy v biskupské rezidenci na Dómském pahorku v Litoměřicích.

Před restaurováním:

Před restaurováním.

Před restaurováním.

Po restaurování:

Po restaurování.

Po restaurování.


Římskokatolická farnost - děkanství u Všech Svatých Litoměřice | Tel.: 411 130 326 | E-mail: farnost.litomerice@gmail.com
© Design, redakční systém: Webdesignum 2010 - 2017